zeyveli45
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

zeyveli45


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Kurban Bayramı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 242
Kayıt tarihi : 02/08/08
Yaş : 33
Nerden : Manisa

Kurban Bayramı Empty
MesajKonu: Kurban Bayramı   Kurban Bayramı Icon_minitimeC.tesi Ağus. 16, 2008 8:26 pm

KURBAN BAYRAMI

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır. İslam dinindeki Ramazan Bayramı ile beraber en önemli iki bayramdan biridir. Bu bayram adını Müslümanların Allah rızası için büyükbaş veya küçük baş hayvan kurban etmesinden alır.
Tüm dünya Müslümanları tarafından kutlanan Kurban Bayramı'nda İbrahim Peygamber'in oğlu İsmail Peygamber'i kurban etmek istemesi anılır. Aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Bayramda da Bayram Namazı kılınır ve bayram hutbesi okunur.

KURBAN

Kurban
Kurban; kurb kelimesinden müştak olup yaklaşmak demektir. Buradaki anlamı ise Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek niyetiyle kesilen hayvan demektir.



Kurbanın şartları
Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin olunmalıdır.



Amacı
İlâhî rızayı kazanmak.
Maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmak.
Hakka ve halka yaklaşmak.


Kurban Şiar mıdır?
Fıkhi hükmü ne olursa olsun Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biridir. Bu sebeple asırlardan beri özellikle Türk milletinini dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.



Sembolü
Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.



Kurban müeseleşmiş midir?
Kitabi dinlerin sonuncusu olan İslam; ferdi, ruhî-derûnî hikmetlere ve insanî erdemlere ulaştırmayı öngörürken; toplumlar için, birleştirici ve bütünleştirici bazı emir ve uygulamaları da müesseseleştirmiştir. İslam dininin bu üstün özelliği, zekat, hac ve kurban gibi sosyal boyutlu malî ibadetlerde daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ibadetler, asırlardan beri bütün Müslüman toplumlarda, genel esasları ve özü hiçbir değişikliğe ve müdahaleye uğramadan devam etmiş ve yeni nesillere intikal ettirilmiştir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.biravucdolar.tr.gg
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 242
Kayıt tarihi : 02/08/08
Yaş : 33
Nerden : Manisa

Kurban Bayramı Empty
MesajKonu: Geri: Kurban Bayramı   Kurban Bayramı Icon_minitimeC.tesi Ağus. 16, 2008 8:27 pm

Kurban Görevinin İfasına İlişkin Nasslar


Kurbanın bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’deki nass deliller.
Sâffât Suresi’nde (37/107); Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir.
“... kendilerine rızık olarake verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.”(Hacc 22/28)
“Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yeyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik.”
*“Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hacc 22/36;37) Bu ayetlerde zikredilen kurban kesiminin, kübün et ihtiyacı temini için kesmek olmadığı, bunların ibadet amaçlı birer uygulama oldukları gayet açıktır.



Sünnette Kurban Vecibesinin Delilleri
Hz. Peygamber (sas) de, kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir. Hz. Peygamber’in (sas), yedi deveyi kendi eliyle kurban olarak kestiğini, Medine’de ise, boynuzlu ve alacalı iki koyun kurban ettiğini sahabeden Enes (ra) rivayet etmektedir. (Buhârî, Hacc 117, 119; Müslim, Edâhî 17).



Kurbanın Kabulu ve Kalitesi
Habil ve Kabil ikiside Adem AS oğlu olup ikiside kurban keser,Allah Habil'in kurbanını kabul eder.(tevratta sisim geçer ama kur'anda isim geçmez ki kari' ve sami' şunu bilsin ki bu iki şahıs herkes olabilir.) Dolayısıyla bir demet otu Allah kabilden kabul etmez.Hayvan kurban eden habilin kurbanını kabul eder.



Kurban ve Türkiye
Tecrübe ülkemide şunu göstermiştir ki pek çok deist hatta ateist etrafımızda görebiliriz ki Allah'a inanmadığı halde namaza inanmadığı halde kurbana inanır. Bir işe girerken kurban keser.Başarısının her aşamasında kurban keser.



Adak Kurbanı
Bir olayın olması için adanan ve olunca da kesilen kurbandır.



Akika Kurbanı
Çocuk doğduğunda kesilen kurbana verilen isimdir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.biravucdolar.tr.gg
 
Kurban Bayramı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
zeyveli45 :: Din Bölümü :: Bayramlarımız-
Buraya geçin: